Pentru a avea un sistem imunitar puternic, trebuie sa indeplinim niste conditii:
- greutate normala;
- somn suficient pentru echilibru sistem nervos;
- viata activa, miscare in aer liber;
- respiratie corecta, ampla si profunda pentru o buna oxigenare a sangelui;
- hrana cu calitati nutritive superioare, diversa (nu monotona), adica din toate grupele alimentare, pentru a asigura necesarul de vitamine, saruri minerale, aminoacizi;consum de calorii in functie de efortul fizic si psihic ; mese la ore regulate (3/zi) si ultima masa cu 2 ore inainte de culcare.
- echilibru sufletesc - >dupa suparare se reactiveaza vechi boli infectioase/ scade imunitatea;multumirea,
bucuria si iubirea sunt stimulente ale sistemului imunitar. Metode de stimulare a apararii organismului: vitamine, in special vitamina A necesara in secretia unor enzime si proteine.
Se afla in: morcovi, spanac, varza, pepeni galbeni, lapte proaspat.
Vitamina C stimuleaza productia de interferon, mobilizeaza fagocitele, imbunatateste perceptia celulelor imunitare la factori externi, creste rezistenta organismului la febra. O gasim in: macese, coacaze, kiwi, patrunjel verde, ardei verde, citrice.
Vitamine din complexul B, in special B2 si B6 (piele si mucoase).
B2: drojdia de bere, tarate de grau, soia, gulii, patrunjel verde.
B6: unt, drojdie de bere, tarate, soia, nuci, painea integrala.
Vitamina D : galbenus de ou, unt, lapte proaspat, cereale integrale, untura de peste, peste gras.
Lipsa unor substante minerale ca: magneziu, fier, zinc, seleniu sunt portite de patrundere a virusurilor in organism.
Bolile canceroase debuteaza in lipsa seleniului. Seleniul ajuta la stoparea proceselor infectioase si favorizeaza inmultirea celulelor de aparare. Sursa: cereale, peste, avocado, carne.
Zincul ajuta la maturizarea celulelor imunitare din Thymus. in exces, devine daunator. Surse: fructe de mare (scoici), carne de vita, oua, lactate.
Fier: excesul si lipsa vatama sistemul imunitar. Surse: carne rosie, ficat, legume, cereale.
Lycopina (antioxidant) capteaza radicalii liberi, reglementeaza inmultirea limfocitelor. Surse: rosii
Alte intaritoare naturale ale imunitatii: miere, laptisor de matca, propolis, polen (1-3 linguri/zi), ginseng, catina, macese, sucuri de fructe si legume, ceaiuri de plante vitaminizante, dezintoxicare prin post.
Efect anticancerigen si antiaterogen (previn depunerea grasimilor pe vasele de sang): usturoi, ardei iute nprelucrat, samburi de caise/ de migdale (3-5/zi).
Obiceiuri daunatoare: consum de tutun, alcool(consumul ocaional este permis daca ocazional inseamna din cand in cand ). consum excsiv de cafea (in cantitati mici are efect benefic - cafeaua naturala nu ness-ul), droguri, viata dezordonata (lipsa de somn, lipsa de recreere).
- greutate normala;
- somn suficient pentru echilibru sistem nervos;
- viata activa, miscare in aer liber;
- respiratie corecta, ampla si profunda pentru o buna oxigenare a sangelui;
- hrana cu calitati nutritive superioare, diversa (nu monotona), adica din toate grupele alimentare, pentru a asigura necesarul de vitamine, saruri minerale, aminoacizi;consum de calorii in functie de efortul fizic si psihic ; mese la ore regulate (3/zi) si ultima masa cu 2 ore inainte de culcare.
- echilibru sufletesc - >dupa suparare se reactiveaza vechi boli infectioase/ scade imunitatea;multumirea,
bucuria si iubirea sunt stimulente ale sistemului imunitar. Metode de stimulare a apararii organismului: vitamine, in special vitamina A necesara in secretia unor enzime si proteine.
Se afla in: morcovi, spanac, varza, pepeni galbeni, lapte proaspat.
Vitamina C stimuleaza productia de interferon, mobilizeaza fagocitele, imbunatateste perceptia celulelor imunitare la factori externi, creste rezistenta organismului la febra. O gasim in: macese, coacaze, kiwi, patrunjel verde, ardei verde, citrice.
Vitamine din complexul B, in special B2 si B6 (piele si mucoase).
B2: drojdia de bere, tarate de grau, soia, gulii, patrunjel verde.
B6: unt, drojdie de bere, tarate, soia, nuci, painea integrala.
Vitamina D : galbenus de ou, unt, lapte proaspat, cereale integrale, untura de peste, peste gras.
Lipsa unor substante minerale ca: magneziu, fier, zinc, seleniu sunt portite de patrundere a virusurilor in organism.
Bolile canceroase debuteaza in lipsa seleniului. Seleniul ajuta la stoparea proceselor infectioase si favorizeaza inmultirea celulelor de aparare. Sursa: cereale, peste, avocado, carne.
Zincul ajuta la maturizarea celulelor imunitare din Thymus. in exces, devine daunator. Surse: fructe de mare (scoici), carne de vita, oua, lactate.
Fier: excesul si lipsa vatama sistemul imunitar. Surse: carne rosie, ficat, legume, cereale.
Lycopina (antioxidant) capteaza radicalii liberi, reglementeaza inmultirea limfocitelor. Surse: rosii
Alte intaritoare naturale ale imunitatii: miere, laptisor de matca, propolis, polen (1-3 linguri/zi), ginseng, catina, macese, sucuri de fructe si legume, ceaiuri de plante vitaminizante, dezintoxicare prin post.
Efect anticancerigen si antiaterogen (previn depunerea grasimilor pe vasele de sang): usturoi, ardei iute nprelucrat, samburi de caise/ de migdale (3-5/zi).
Obiceiuri daunatoare: consum de tutun, alcool(consumul ocaional este permis daca ocazional inseamna din cand in cand ). consum excsiv de cafea (in cantitati mici are efect benefic - cafeaua naturala nu ness-ul), droguri, viata dezordonata (lipsa de somn, lipsa de recreere).